Tűzjelző központ

A tűzjelző központ kezeli a tűzjelző hálózatot, dolgozza fel a riasztásokat és vezérli a kimeneteket. Biztosítja az eszközök számára a megfelelő energia ellátást és ellenőrzi a rendszer megfelelő működését. Ha esetleges hibát, rövidzárat, hurokszakadást vagy nagy mértékű szennyeződést érzékel, ezt tudatja a felhasználóval. A hiba, illetve tűz riasztásokat, a megfelelő feltételek teljesítésével (Pl.: nyomtató csatlakoztatása) eltárolja, hogy a későbbiekben is megtekinthető legyen az események listája. Képesek a tűz pontos helyének meghatározására és ezt továbbítani a kezelő személyek felé, valamint igény szerint kialakítható a tűz érzékelése esetén automatikusan induló tűzoltó, füst elvezető, illetve a tűz terjedését elősegítő eszközök (pl légkondícionáló berendezés) blokkolását biztosító rendszer is.

Tűz érzékelők

A tűz észlelésére megannyi, különböző típusú érzékelő biztosít lehetőséget. Engedje meg, hogy párat felsoroljunk ezek közül:

Hősebesség érzékelők:

Ezen érzékelők a környezet hőmérsékletének hirtelen emelkedésére generálnak riasztást. Célszerű olyan helyiségekbe telepíteni ahol gyakori a füstszerű anyagok jelenléte. (Pl.: konyha)

Optikai füst érzékelők:

Olyan érzékelők, melyek égéstermék hatására az infravörös, vagy ultraibolya fény szóródását képesek észlelni.

Ionizációs érzékelők:

Ez az érzékelő, az ionizációs áramra hatást gyakorló különböző égéstermékek jelenlétére generál riasztást.

Gáz érzékelők:

Olyan érzékelők melyek az égés, termikus bomlás, vagy egyéb módon keletkező gáznemű anyagokra érzékeny.

Kézi jelzésadók:

Abban az esetben ha az elő személy, valamilyen oknál fogva hamarabb észlelné a tűz jelenlétét mint az érzékelők, ez az eszköz biztosít lehetőséget egy kézi tűzjelzés küldésére.

Hang és fényjelző készülékek

A hang és fényjelző készülékek tűzjelzés esetén aktiválódnak, és az összes, épületben és az épület környezetében tartózkodó személy számára közvetítse azt, hogy az érintett területen tűz van. Beltérre külön hang, és külön fényjelző készülékek biztosítják az információ terjedését, míg kültéren egy (vagy több) - az időjárási viszontagságoknak ellenálló - egybeépített hang-fényjelző készülék biztosítja azt.