Tűzgátló szerkezetek felülvizsgálása

Tűzgátló nyílászárók karbantartása, javítása

A tűzgátló ajtó a passzív tűzvédelem egyik legfontosabb eleme, amely tűz esetén meggátolja a tűz továbbterjedését. A tűzgátló nyílászárók elsősorban életvédelmi, illetve vagyonvédelmi célt szolgálnak, használatuk kötelező karbantartáshoz kötött. Erre vonatkozóan a mindenkor hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által kiadott Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) adnak útmutatást.

Tűzgátló tolókapu:

A tűzgátló tolókapu főleg ipari létesítményekben, mélygarázsokban, raktárakban, áruházakban, csarnokokban található meg.

Tűzgátló szekcionált kapu:

Tűzgátló szekcionált kapu kis helyigénnyel biztosítja tűz esetén az átjárást két tűzszakasz határ között. Nagy forgalmú, intenzív használatra lett tervezve.

Füstkötény fala:

A füstkötény fal a tetőfödém alatti térbe meghatározott mértékig benyúló szerkezet, amely korlátozza a füst és a forró égésgázok terjedését. Létezik statikus és automatikus kivitel is.

Tűzgátló függönykapu:

A tűzgátló függönykapu tűzszakaszt leválasztó konstrukció, amely alkalmas a tűz terjedésének lassítására, megállítására.

Hő- és füstelvezető nyilászáró:

Tűzveszélyes helyszíneken, nagyobb ipari csarnokokban – a kéményhatás révén – biztosítja a füst gyors elvezetését és a friss levegő haladéktalan utánpótlását a meneküléshez. Törvény írja elő a nyílászárók működésének rendszeres vizsgálatát.