Beléptető rendszerek

A HR SECURITY KFT. vállalja beléptető rendszerek kiépítését is. Ezen rendszerek használatával megoldható a védett területekre történő belépések ellenőrzése nyilvántartása, illetéktelen behatolási kísérletek jelzése. A rendszerek képesek autonóm üzemű (OFF-LINE), valamint hálózatba kötött (ON-LINE) rendszerű működésre. A vezérlő használható beltéri helységek illetéktelen személyektől való elkülönítésére, vagy akár parkolóházak autóinak ki/beengedésére is. Ezen célok ellátásáért felelős eszközök például a sorompók, mágneszárak, tartómágnesek és ezen zárszerkezetek olvasói. Az olvasók többek közt lehetnek proximity kártyaolvasók vagy kódzárak is.

Vezérlő egységek

A vezérlő egységek felelősek a beléptető rendszer összes funkciójának ellátásáért. Ezek döntik el, hogy melyik felhasználónak, mely területekre van jogosultsága a belépésre, illetve lehetőséget biztosít a munkaidő egyszerű nyilvántartására. A vezérlőegységek tápellátását egy külön vezérlő-táp biztosítja, melyek feszültségkimaradás esetén, saját akkumulátorral biztosítják a rendszer működését akár több órán keresztül is.

Olvasó eszközök

A beléptető rendszer használatához elengedhetetlen egy beviteli eszköz, melyen a felhasználó meg tudja adni egyéni azonosító kódját. Ez lehet egy kártya, egy kód, vagy akár ujjlenyomat is.

1. Kódzárak

A kódzárak, egyszerű, belépési lehetőséget biztosító, ill. megtagadó olvasó eszközök. Működése egyszerű. A felprogramozott kódok érzkelése esetén nyitja az ajtó zárszerkezetét, más esetben ezt megtagadja és erről csipogó hangjelzést is ad.

2. Proximity kártya olvasók

A proximity olvasók, a kódzáraknál is kényelmesebb belépési lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak. Az azonosítás a proximity kártyával történik, mely közelítésére reagál az olvasó. Feldolgozza a kapott jelet és továbbítja a vezérlő felé, amely eldönti, hogy a megadott azonosítóval rendelkező felhasználó, jogosult e a területre való belépésre.

3. Kaputelefonok

A kaputelefonok képesek egyszerre hang és képátvitelre is, aminek segítségével könnyebb az áthaladni kívánó személyek azonosítása. A videókapcsolatnak köszönhetően a segítségnyújtás is egyszerűbb.

Gátlószerkezetek

A gátlószerkezetek biztosítják a védett térbe való bejutás kizárását. Ezek helyszíntől, és a védelem mértékétől függően változnak. Lehetnek tartómágnesek, mágneszárak, forgóvillás áteresztő pontok illetve sorompók is.

1. Mágneszárak

A elektromos mágneszárak, az ajtó zártestének helyét veszik át. Típustól függően ezeknek is van két fajtája.

  1. A tápra nyíló mágneszár akkor nyitja az ajtót ha feszültséget kap.
  2. A tápra záró mágneszár akkor nyitja az ajtót ha a feszültség megszűnik, tehát a zárt állapothoz, folyamatos tápellátásra van szüksége.

2. Tartómágnesek

A tartómágnesek olyan gátlószerkezetek melyek táp alatt, elektromágnes segítségével folyamatosan magukhoz húznak egy fém elemet, ezáltal gátolva az áthaladást.

3. Forgóvillás kapuk

A forgóvillás kapuk egy adott ponton gátolják a gyalogos forgalmat. Amennyiben az azonosítás megtörtént, (Pl.: proximity kártyával) és a rendszer azonosította a felhasználót, mint áthaladásra jogosult személyt, a kapu engedélyezi a forgóvilla egyszeri, 180 fokos elfordulását, ezáltal lehetővé téve a szabad áthaladást.

4. Sorompók

A sorompók kiválóan alkalmazhatók a gépjárműforgalom korlátozására. Az azonosítás megtörténte után, amennyiben a gépjármű tulajdonosa jogosult az áthaladásra, a sorompó felnyílik, és a gépjármű áthaladhat.