Elektronikus behatolásjelző rendszerek

A HR SECURITY Kft. mindig a megrendelő igényeihez, az adott objektum méreteihez és biztonsági fokához igazodó elektronikus behatolásjelző rendszerek tervezését és kivitelezését végzi. Valamennyi telepítéskor felhasznált eszköz rendelkezik MABISZ ajánlással.

Riasztó központok

A riasztó központ a behatolásjelző rendszer alapja. Kezeli az érzékelőket, a hang és fényjelzőket, valamint a kezelő(ke)t. A központra további bővítő modulok csatlakoztathatóak, amennyiben a kapacitásánál több érzékelő csatlakoztatására lenne szükség. Ezek lehetnek vezetékesek vagy vezeték nélküliek is. A behatolásjelző rendszer, feszültségkimaradás esetén, saját akkumulátorral biztosítja az eszközök működését akár több órán keresztül is.

Kezelő egység

A kezelő egység biztosítja a behatolásjelző rendszer könnyű kezelését, valamint lehetőséget nyújt annak programozására. Ezzel az eszközzel lehet élesíteni és hatástalanítani a rendszert, kódot változtatni, vagy új felhasználót létrehozni. Kijelzi a rendszer üzeneteit, többek közt a riasztásban lévő zónákat és a hibákat. A kezelők, típusuktól függően jelzik a rendszer üzeneteit:
 
1. LED-es kezelő:
A kezelő, LED lámpák segítségével jelzi ki a riasztásokat és a hibaüzeneteket.
2. LCD-s kezelő:
A kezelő, egy LCD kijelzőn, szöveges üzenetek formájában jelenítni meg a riasztásokat és a hibaüzeneteket.
3. Érintőképernyős kezelő:
A kezelő, egy érintőképernyő segítségével jelzi ki a riasztásokat és a hibaüzeneteket.

Érzékelők

Ahhoz, hogy a rendszer észlelje a behatolási kísérletet, érzékelőkre van szükség. Ilyenek például az ablak vagy ajtónyitás érzékelők, mozgásérzékelők, üvegtörés érzékelők, testhang (fúrás, faltörés) érzékelők, széndioxid érzékelők, vízszint érzékelők, pánikjelzők, továbbá lehetőségünk van a behatolásjelző rendszerbe telepíteni füst, és hősebesség érzékelőket. Élesített állapotban, az érzékelők a környezet változására (mozgás, zaj, rezgés, szabotázs, stb.) egy jelet küldenek a központ felé, ami feldolgozza, és a fogadott jelzés értékének függvényében reagál. (pl.: megszólal a sziréna vagy csendes átjelzést küld) Az érzékelőknél is van lehetőség vezetékes, vagy vezeték nélküliek telepítésére, azoknak előnyeivel és hátrányaival.

Hang és fényjelző készülékek

Amennyiben a központ riasztást érzékel, a programozásától függően beindítja a hang és fényjelző készüléke(ke)t. Ezek közül ismertebb lehet a kültéren elhelyezett sziréna, mely egyszerre generál hang és fényjelzést, de vannak külön-külön hangjelző, és fényjelző készülékek is.

Távfelügyelet

A távfelügyelet, neve tökéletesen leírja a tevékenységét is. Lényege, hogy a védeni kívánt terület, folyamatos, napi 24 órás felügyelet alatt áll. A riasztásokról, vagy az esetleges hibákról, egy átjelző készülék azonnal információkkal látja el a felügyeleti céget, mely az átküldött üzenet függvényében azonnal megteszi a szükséges lépéseket. Ez lehet az ügyfél telefonon való értesítése, vagy a járőrszolgálat azonnali kiküldése. Az átjelző készülék, az igényeknek megfelelően több módon is kommunikálhat a távfelügyelettel. Telefonos, rádiós, GSM és GPRS átjelzésre is van lehetőség. Egyszerre többet is (akár az összeset) használhat, ebben az esetben ha az egyik meghibásodik (pl. telefonszolgáltató) arról rögtön értesítést küld a meglévő tartalék útvonalon a távfelügyeletre.
Amennyiben úgy érzi, hogy nincs szüksége távfelügyeleti szolgáltatásra, abban az esetben megoldható, hogy az átjelző egység egy, vagy több Ön által kiválaszott telefonszámot felhívja, illetve küldjön rá üzenetet.