Tűzgátló tömítések készítése

A tűzvédelmi tömítések fő célja, az épület szerkezetében keletkezett rések, repedések kitöltése úgy, hogy ellenálljon a szélsőséges hőnek és füstgáznak melyet a tűz idéz elő. Ezek a tömítések szolgálnak az adott tűzszakasz biztonságos zárására. Fontos, hogy adott esetekben alkalmazzuk ezeket a tömítéseket, pl. speciális anyagokat (kőolajszármazékok, gázok, gyógyszerek, stb.) feldolgozó üzemekben vagy raktározó helységekben. Fontos megjegyezni, hogy minden szerelvény, amelyet tűzgátló épületrészen vezetnek át, különböző módon reagál a tűzre, tehát nincs olyan egységes rendszer, amely minden szerelvényt egyformán védeni képes.

Kis hézagokhoz, áttörésekhez:

A tömítő anyagot  mozgó és nem mozgó lineáris építési hézagok tűzgátló tömítésére használják falakban és födémekben. Száradás után rugalmas réteget képez, amely ellenáll a nedvességnek és kiválóan alkalmas a mozgások felvételére így alkalmas kül- és beltérre is egyaránt. Egyes tömítő anyagok  hő hatására nagy tágulási nyomással habosodnak, ezzel meggátolják a füstgáz és a lángok tovább terjedését.

Tűzvédelmi habarcs (Nagy hézagokhoz, áttörésekhez):

A tűzvédelmi habarcs a tűz és füst terjedésének megakadályozására, kábelek, csövek és vegyes átvezetések nagyobb nyílásainak tömítésére szolgál. Kiváló hőszigetelő, tűz esetén nem válik le, száradás után rugalmas réteget képez, amely ellenáll a nedvességnek és kiválóan alkalmas a mozgások felvételére így alkalmas kül- és beltérre is egyaránt.

Tűzvédelmi csőmandzsetta:

Általánosan acélból készül, hő hatására habot képező betéttel töltött tűzvédelmi belső gyűrűvel rendelkezik. Feladata a műanyag csövek átvezetéseinek lezárása.
Az összes megszokott műanyag csőtípushoz (pl. PVC, PP, PE, ABS és nyomócsövek) használható.
Akár a bevakolt, akár a falon kívül futó csöveknél használható.

Tűzvédelmi szalag:

A tekercs az építkezés során egyszerűen és hulladékmentesen használható különböző típusú csővezetékek átvezetéseinek lezárására, fal- és födémátvezetések lágy és kemény lezárásaiban használható, hő hatására habosodó tűzvédelmi tömítés. A bevizsgált csővezeték típusok: PVC, PE, PP, nagy hangszigetelésű többrétegű szennyvízcsatornák, szigetelt alumínium kompozit ill. fém csővezetékek.

Tűzvédelmi tégla:

Hő hatására habosodó tégla, amely kiváló füstgázzáró. Kábelkötegek, éghető szigetelésű éghető anyagú csövek és nem éghető csövek lezárására alkalmas fal- és födémátvezetésekben. A tűzvédelmi tégla tömör falak hézagainak lezárására is használható.

Tűzvédelmi párna:

Általában grafit alapú, tűzvédelmi lezáró párnarendszer, kábelek és műanyag csövek egyszerű lezárására szolgál fal- és födémátvezetésekben.
A felhasznált párnák nem veszítenek tűzvédelmi műszaki jellemzőikből, így más tűzvédelmi lezárásokban újra használhatóak. Kifejezetten ajánlott az informatika világában, szerverszobák vagy irodák védelmére.

Tűzvédelmi dugó:

A tűzvédelmi dugó hosszú ideig rugalmas, hő hatására habosodó dugó, amely kiváló füstgázzáró, kábelek, kábelkötegek, éghető és nem éghető anyagú csövek lezárására alkalmas fal- és födémátvezetésekben.

Tűzvédelmi kábelhüvely:

A tűzvédelmi kábelhüvely általában grafitalapú, hő hatására habosodó építési elem, fal- és födémátvezetések lágy lezárásaiban használható. Egyedi kábelek, huzalok és üres vagy teli csövek átvezetésére is alkalmas. A kábelhüvely főbb előnyei például az integrált füstzárás, elhagyhatóak a kábelbevonatok, a tűzvédelmi kábelhüvelyek alkalmazásakor nem szükséges a gyűrűs nyílások lezárása.

Tűzvédelmi festék:

Nem kifejezetten a tömítések csoportjába tartozik, viszont kiválóan alkalmas megvédeni a speciális festékkel bevont szerkezeti elemeket az akár 350-500 celsius fokos hőtől, ami akár kritikus kárt is tehet idő elött a szerkezetbe. Ez a bevonat mint a korábbiak is hőre habosodik,  az egyik legjelentősebb passzív tűzgátló anyag, megakadályozza az épület összeomlását, lehetővé teszi az emberek biztonságos kimenekítését, és biztonságosabbá teszi a mentő egységek munkáját.